Його картини — для уважного прочитання

 

«Потяг до малювання був ще у дитинстві. Не розумію — як мати мені дозволяла обліплювати в хаті всі стіни, навіть між рушниками, я любувався своїми роботами, люди, які бували в нас — теж», — так розпочинає передмову до своєї книги її автор Заслужений художник України Микола Петрович Лихошва. Серед цікавих сторінок цього художнього видання — каталог творчих робіт, який відмінник освіти України, методист, член Національної спілки художників України, старший викладач нашої Академії М. Лихошва присвятив своїй дружині Ользі Михайлівні Сидько-Лихошві.

Мистецтвознавці наголошують на тому, що випускник Київського державного художнього інституту (нині — НАОМА) Микола Лихошва протягом творчого життя створює тематичні картини, пейзажі, портрети у традиції реалістичного українського живопису першої половини ХХ століття

У главі книги, що має промовисту назву «Грані яскравої палітри Миколи Лихошви — художника-дослідника, викладача, заслуженого художника України», знайдемо не лише цікаві факти з життя мистця. Доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри теоретичних дисциплін і професійної освіти Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука В.П. Тименко, якому пощастило працювати з М. Лихошвою, наголошує на тому, що «у творчості художника і викладача-дослідника М. Лихошви гармонійно поєднується і художня, і технічна графіка. Художньо-технічна компетентність з графіки має бути притаманною проєктній творчості дизайнерів. Отже, методика навчання рисунку М. Лихошви є професійно спрямованою для майбутніх дизайнерів, що вимагає її дослідження майбутніми магістрами і аспірантами закладів вищої педагогічної, мистецької і технічної освіти». Пересвідчитися у правоті цих слів, можна, якщо докладно ознайомитись з репродукціями багатобарвних картин мистця, які розміщено окремим книжковим блоком.

Від читацької допитливості не зникне і такийфакт з цікавої біографії Миколи Лихошви, про який нагадує авторка короткого нарису про «Співця Шевченкового краю» заслужений журналіст України Валентина Давиденко. «Творчий шлях живописця… — це частина історії нашої української культури… Невеликого розміру полотна українського художника, праправнука великого Т. Г.Шевченка — Миколи Лихошви — схожі на ту перехрещену шибку з батьківської хати, що через неї бачив найближчий світ довкола…». Його картини — для уважного прочитання, — вважає Валентина Давиденко. Важко заперечити.

Цікаво Микола Петрович розповідає на сторінках своєї книги про перші пізнання родинних зв’язків із Тарасом Шевченком. Докладно описує власний родовід. А закінчується цей літопис переліком виставок, де експонувалися художні твори мистця, безліччю світлин, які свідчать про те, що розповідям про талантзаслуженого художника України М. Лихошви неодноразово присвячувались радіо- і телеефіри.

Дивись і сприймай, читай та утворюй

 

Рисунок. Акварельний живопис. Оповідання (історії з біографії)«Рисунок. Акварельний живопис. Оповідання (історії з біографії)» — таку назву має навчальний наочний посібник, який створив заслужений діяч мистецтв України Валерій Федічев.  Автор розглянув особливості впливу текстового матеріалу на зображення і зворотний бік цього впливу. Матеріал посібника подано у формі оповідань, дитячих спогадів автора, що свідчать про початок періоду формування аналітичного мислення. А саме: збирання інформації, накопичення вражень про навколишнє середовище та відбирання її для формування кінцевого висновку — зображень рисункак та акварельного живопису, зроблених Валерієм Федічевим вже у дорослому віці.

«Досвід викладання скульптури, рисунка, акварельного живопису у Київській дитячій академії мистецтв імені М.І. Чембержі, Київському національному університеті культури і мистецтв, Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука дає автору право звернутися до широкого загалу студентства з пропозицією узяти до уваги цей каталог-посібник як помічника у навчальному процесі у цей складний період позааудиторних занять», — звертається на першій сторінці книги її автор.

Відомий в Україні скульптор, заслужений діяч мистецтв України, професор, член Національної спілки художників України, автор сюжетних скульптурних композицій, постатей на весь зріст Валерій Федічев визначив для себе авторське завдання.Створюючи означений посібник за мету обрав донесення до читачів деяких пропозицій щодо поєднання сучасних засобів передавання інформації у режимі он-лайн (вайбер, скайп, смартфон тощо) із традиційними методами. Маються на увазі тексти невеликих оповідань В.С. Федічева «у навчальному тандемі» із його авторськими творами, виконаними у графічному стилі та  у жанрі акварельного живопису. «Дивись і сприймай, читай та утворюй»  — такий принцип пропагує мистець. Адже візуальне сприйняття співставляється із інтелектуальним пізнанням. І саме тоді набуває продуктивної форми. А саме: образне мислення перетворюється в активне творче відображення структурних утворень від лінії, форми, кольору до композиції. «Самостійне оброблення інформації та одночасно з цим підвищення відповідальності під час прийняття рішень з метою втілення задуму у матеріал разом становлять нову конструктивну заочну форму під час дистанційного навчання», — акцентує В.С. Федічев.

Авторським завданням проте улюбленими.  Художник В.С. Федічев , який володіє різноманітними мистецькими техніками, улюбленими вважає графічні, а саме: рисунок, акварельний живопис і пастель. Кандидат мистецтвознавства Володимир Петрашик, який досліджує творчість талановитого майстра, висловлює думку про те, що «В. Федічев постає перед нами не лише відомим скульптором, виразним рисувальником і майстерним художником-графіком, який володіє технічними нюансами, залюблений в український краєвид, але й оповідачем… Власними творчими здобутками він щедро ділиться із студентами Державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну, що у Києві».

До речі, для кого створював навчальний наочний посібник «Рисунок. Акварельний живопис. Оповідання (історії з біографії)» В.С. Федічев? «Для студентів, викладачів закладів вищої освіти мистецького напрямку. Буде корисним і для тих, хто вивчає закони образотворчого мистецтва».

Основне завдання творчої думки

 

Рисунок за уявленнямПідручник «Рисунок за уявленням», автором якого є кандидат мистецтвознавства В’ячеслав Лубенський, стане у нагоді студентам вищих навчальних закладів, які вивчають дисципліну «Академічний рисунок» у сфері художніх і художньо-прикладних спеціальностей (живопис, графіка, скульптура, декоративно-прикладне та монументально-декоративне мистецтво, архітектура, дизайн).

Як зазначається у передмові, книгу присвячено складній і мало вивченій проблемі малювання за уявленням оголеної фігури людини. Принцип «простого в складному», відкритий автором в архітектоніці людини, дозволив створити нову пропорційно-модульну структуру людського тіла, яка і є «ключем» до зображення фігури в будь-якому уявному русі. Узагальнивши досвід великих майстрів, В. Лубенський пропонує метод, що є оригінальним, простим і зрозумілим для навчання.

Тут наголошується, що це, фактично, перший підручник у вітчизняній педагогіці на дану тему. Він призначений для забезпечення самостійної та аудиторної роботи студентів вищих навчальних закладів. Проте книга може зацікавити також тих, хто займається теорією та практикою рисунка. Як свідчить зміст підручника, автор приділив багато уваги розкриттю основних передумов малювання за уявленням, пропорційно-модульній структурі фігури, рисунку та художній формі тощо.