… Напередодні новорічних свят у холі КДАДПМД імені Михайла Бойчука зустрічали юних відвідувачів. Вчений секретар Людмила Костенко запросила на гостини київських школярок, які цікавляться життям нашої Академії. Між іншим, вона та школярки брали участь у зйомках нового відеофільму про нашу альма-матер. Але про все по порядку.

Як по-святковому зустріти дітвору? Про що розповісти під час зворушливої розмови? Для Людмили Анатоліївни, яка, як науковець з етнографії, вивчає святкові звичаї та обряди, ця тема з розряду цікавих.

Майстер-клас, який провела Л. Костенко, було присвячено виготовленню українського пряника.

– Полтавського, – уточнює Людмила Анатоліївна і розповідає про спеціальну форму для випічки, про склад солодкого тіста для медяників, про спеції, що додаються до в’язкої маси з борошна. Імбир, гвоздика, кориця, ваніль. Нехай смакує дітворі. Адже діти привчаються змалку до народних традицій.

Як думаєте, які пряники за звичаєм дарували на Полтавщині хлопчикам? У формі красивого коня. А дівчаткам? Як кажуть, в образі граційної пані. Зазначимо, медяники – традиційне українське фігурне печиво, яке випікали з різної нагоди. Зокрема, і до Дня святого Миколая (це так звані «миколайчики», на Різдво і не тільки до цього свята, зрозуміло.

– Українська культура, наголошує Людмила Костенко – основа стійкого суспільства. Маємо день у день пропагувати основи народознавства серед студентів Академії та у закладах середньої освіти.

– Прекрасного навколо багато. Варто лише придивитися. Цю думку почув від режисера відеознімальної групи, яка готує до випуску фільм про будні і свята нашої Академії.

Віктор ЗАДВОРНОВ