Під час позачергової польсько-української конференції ректорів вищих навчальних закладів художнього спрямування, що відбулась першого липня п.р. в Академії образотворчих мистецтв імені Яна Матейки (м. Краків), її учасники підписали спільну декларацію. Уточнимо: захід має назву «Співпраця польської та української академій образотворчого мистецтва у сфері дидактичних викликів та художньо—дослідницької діяльності в умовах триваючої військової агресії російської федерації в Україні».

У документі наголошується на тому, що учасники наради повністю підтримують позицію, висловлену Конференцією ректорів академічних шкіл Польщі, Головною радою науки і вищої освіти, Польською академією наук, конференціями ректорів університетів і професійно-технічних навчальних закладів, організаціями молодих вчених, докторантів і студентів, опублікованих 24 лютого 2022 року у зв’язку із збройною агресією росії проти України. Також учасники позачергової конференції підтвердили бажання продовжувати польсько-українську співпрацю, незважаючи на триваючу війну, зокрема, продовжуючи допомагати українським громадянам – особливо академічній спільноті академій образотворчого мистецтва та художніх інститутів України – способами і засобами, доступними для польських академій та в межах чинного законодавства.

Учасники позачергової конференції заявили про власну готовність до подальшої довгострокової польсько-української мистецької, культурної та організаційної співпраці, взаємної підтримки в рамках європейської інтеграції. Існує переконання , що академічна співпраця є однією із засад для досягнення взаєморозуміння між народами та робить вагомий внесок у розбудову міжнародної спільноти на основі взаємної поваги та дотримання невід’ємної свободи у виборі напрямів розвитку.

Від Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука цей документ підписано ректором навчального закладу Оленою Осадчою. Від Академії красних мистецтв у Варшаві декларацію підписано ректором Блажеєм Остоя-Лниським, від Академії образотворчого мистецтва у Катовіце – ректором Гжегожем Хандереком, від Академії образотворчого мистецтва імені Євгеніуша Гепперта у Вроцлаві – ректором Войцехом Пукочем, від Університету мистецтв імені І. Магдалени Абаканович у Познані – ректором Войцехом Горою, від Академії красних мистецтв імені Владислава Стшемінського у Лодзі – ректором Пшемиславом Вачовським, від Львівської національної академії мистецтв – ректором Василем Косівом, від Харківської державної академії дизайну і мистецтв – ректором Олександром Соболєвим, від Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (НАОМА) – ректором Олександром Цугоркою.