В Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука 2022 рік було оголошено Роком, присвяченим пам’яті видатного українського митця, художника-монументаліста, викладача, одного з засновників Української академії мистецтв  Михайла Бойчука, репресованого і розстріляного разом з послідовниками радянською владою у 1937 році.

Викладачі і студенти кафедр декоративно-прикладного мистецтва і дизайну підготували заходи, які присвятили 140-річчю від Дня народження Михайла Бойчука, чиє ім’я з гідністю носить академія.

Серед заходів, присвячених річниці, було проведення конкурсу з живопису серед студентів академії. Ініціаторами виступили підприємець і меценат Юрій Юров та викладач кафедри живопису академії, знаний український живописець Панас Титенко. До організації конкурсу долучилися викладачі кафедри живопису, члени Художньої ради академії.

Конкурс мав на меті збереження традицій українського та світового образотворчого мистецтва, зосередження уваги задля вирішення проблем художньої творчості майбутніх живописців, матеріальну підтримку талановитих студентів під час війни РФ проти незалежної України.

В журі взяли участь завідувач кафедри живопису В’ячеслав Лубенський, провідні викладачі кафедри та члени ХР академії: Панас Титенко, Василь Копайгоренко, Руслан Кутняк, Олеся Варкач, Юлія Полтавська, Олександра Кирилова, завідувач фондами дипломних робіт Оксана Горбач.

Журі визначило переможців серед учасників конкурсу. І місце і грошову премію у розмірі 5 000 грн  присудили студентці IV курсу станкового живопису Юлії Голуб, яка представила ряд живописних полотен. Члени журі високо оцінили не лише високий рівень виконання творів, а й оригінальність композиційних, образних та пластичних рішень молодої мисткині.

Друге місце (премія 3 000 грн) посів Роман Жуленко – студент ІІ курсу МСМ за оригінальну композицію і творчий підхід. ІІІ місце (премія 2 000 грн) присудили студентці IV курсу станкового живопису Вікторії Яновській за серію живописних пейзажів.

Також було відзначено дипломами за участь у конкурсі студентів: Яніну Швед (І курс ХМК), Марію Шекулу (ІІІ МДСМ), Марію Дмитренко (ІІ курс МДСМ), Крістіна Смирнова (ІІІ СЖ), Анастасія Кривенко (ІІІ МДСМ), Ювіналій Сав’юк (IV курс СЖ), Олександра Сходзинська (ІІІ курс СЖ).

За результатами конкурсу було проведено обговорення, на якому студенти ставити питання, що стосувалися самого конкурсу, сучасних тенденцій в живописі, технологій виконання живописних творів тощо. А педагогічному колективу академії конкурс надав можливість побачити і оцінити досягнення своїх студентів.