Шановні першокурсники!

Вітаю вас із початком нового навчального року!

У цей складний для України час, коли рашистський чобіт топче українську землю, постійно лунають сигнали повітряних тривог, часто бувають перебої з постачанням електроенергії, ви починаєте новий етап у вашому житті. Я хочу насамперед побажати нам якнайшвидшої перемоги над ворогом, адже Україна вже довела, що вона непереможна, нескорена, незламна, свободолюбива держава. Сьогодні ми виборюємо наше майбутнє, фундаментом якого є Свобода, Гідність, Незалежність, Суверенітет, Права людини і Цінність людського життя! Це війна екзистенційна, адже путінська росія намагається знищити нас як націю, переписати нашу історію, привласнити нашу духовно-культурну спадщину. Тому, обравши шлях художника, ви відповідальні за те, щоб зберігати культурний код нашої нації, вивчати і плекати наші споконвічні традиції.

Згадаємо патрона нашої Академії, видатного українського художника-монументаліста Михайла Бойчука. Він разом з учнями на початку XX століття формував ідентичність українського мистецтва, ґрунтовно вивчав українське народне мистецтво, традиційні художні ремесла, водночас був у вирі новітніх авангардних рухів, за що радянська влада фізично розправилася з ним і його найближчими учнями-однодумцями. Це свідчить про те, що українська культура становила неабияку загрозу для радянської окупаційної тоталітарної системи. Отже, культура і мистецтво є запорукою національної безпеки.

У 1937 році Михайла Бойчука розстріляли, 1938 року на базі експериментальних майстерень народної творчості почав функціонувати наш мистецький заклад. Нинішнього року Академія Бойчука вже відзначає 86-річчя із часу заснування. І важливо, що основні принципи освітнього процесу в Академії базуються на педагогічних засадах Михайла Бойчука, які він упроваджував у систему художньої освіти ще на початку XX століття. Головним для нього був пошук синкретичного національного стилю. Він навчав учнів формувати власний стиль і світогляд, базуючись як на традиціях українського народного мистецтва, так і на сучасних авангардних напрямах.

Ви тепер теж є членами нашої бойчуківської родини! Ви навчатиметеся у фахівців, які закохані в мистецтво. Тож цінуйте кожну можливість спілкування з ними, адже наші викладачі володіють знаннями та секретами в різних мистецьких практиках.

Бажаю вам невичерпного натхнення, постійного розвитку та самореалізації, Божого заступництва і ласки!

Наостанок хочеться подякувати нашим воїнам, що захищають нас і завдяки яким ми маємо змогу навчатися і навчати, подякувати нашим викладачам і співробітникам, які воюють у лавах Збройних сил України! Низький їм уклін! Нехай Бог береже нашу Україну і кожного українця!

 

СЛАВА УКРАЇНІ!

ГЕРОЯМ СЛАВА!

Олена ОСАДЧА,
ректор КДАДПМД ім. М. Бойчука